Om Betakaroten

Hvis du er storrøyker og tar mer enn 15 mg betakaroten per dag, kan det øke risikoen for lungekreft og hjertesykdom. Betakaroten og noen andre karotener i kosten omdannes delvis til vitamin A gjennom absorpsjon. I tillegg til denne vitamin A-rollen, fungerer betakaroten også som en antioksidant i kroppen. Assosiert med absorpsjon av diettfett i tynntarmen.

I en kontrollert studie hadde tilskudd av alfa-tokoferol (vitamin E) og betakaroten ingen effekt på risikoen for store abdominale aortaaneurismer. Effekter av betakarotentilskudd, røyking og alkoholforbruk på serumkarotenoider i alfa-tokoferol. Effekter av oral administrering av vitamin E og betakaroten på ultrafiolett-indusert oksidativt stress i menneskelig hud.

Tilskudd av lutein, lykopen eller betakaroten hadde ingen signifikant effekt på biomarkører for oksidativt stress og lipoproteinoksidasjon med lav tetthet hos friske voksne. Mors inntak av sink og betakaroten mikronæringsstoffer påvirker spedbarns morbiditet og immunfunksjon i løpet av de første 6 månedene av livet. Effekter av β-karoten på serum vitamin A nivåer i erytropoietisk protoporfyri. Betakaroten er et oransjerødt pigment som finnes i planter og frukt, spesielt gulrøtter og fargerike grønnsaker.
Betakaroten regnes som et vitamin A-karotenoid, som betyr at kroppen kan omdanne betakaroten til vitamin A (retinol). Den kjemiske formelen til betakaroten – C 40 H 56 – ble oppdaget i 1907. Vitamin A (retinol) kan fås fra maten vi spiser, for eksempel betakaroten eller kosttilskudd. Plantekarotenoider er den ledende kostholdskilden til provitamin A på verdensbasis, og betakaroten er den mest kjente provitamin A-karotenoiden.

Tenk på forskjellen mellom forhåndsformet vitamin A (finnes i dyrefôr og kosttilskudd) og provitamin A-karotenoider som betakaroten. Mens et maksimalt tillatt inntak (UL) er etablert for forhåndsformet vitamin A, er ingen UL etablert for provitamin A-karotenoider som betakaroten. Personer som røyker og kanskje røyker bør unngå betakaroten og multivitamintilskudd som gir mer enn 100 % av den daglige verdien av vitamin A fra forhåndsformulert retinol eller betakaroten.

I stedet for å ta betakarotentilskudd, anbefaler helseeksperter generelt å spise mer frukt og grønnsaker som er rike på antioksidanter og andre viktige næringsstoffer. I tillegg viser studier at en diett rik på betakarotenrik frukt og grønnsaker kan være spesielt effektiv for å redusere risikoen for AMD hos personer som røyker. Kan redusere risikoen for enkelte kreftformer Forskning viser at en diett rik på antioksidantmat, for eksempel betakaroten, kan bidra til å forhindre visse typer kreft. Forskning har vist at antioksidanttilskudd kan bidra til å forhindre kognitiv nedgang.

Vitamin E, vitamin C og betakaroten tilskudd forbedrer basale nøytrofile antioksidantenzymer hos idrettsutøvere. Hvis du har høyere nivåer av vitamin A i blodet, omdanner kroppen mindre betakaroten til vitamin A. Betakaroten holder lungene sunne når du blir eldre.

β-karotenmolekylet kan spaltes til to molekyler av provitamin A av tarmenzymet b, β-karoten-15,15-monooksygenase. Etter absorpsjon av perifere vevsceller, brukes β-karoten hovedsakelig som en forløper for å nå netthinnen via symmetrisk spaltning av β-karoten 15,15-dioksygenase kodet av BC01-genet. Blant karotener er betakaroten preget av tilstedeværelsen av beta-ringer i begge ender av molekylet. Separasjon av betakaroten fra karotenoidrike frukter utføres vanligvis ved bruk av kolonnekromatografi.

Vitaminer kan ikke syntetiseres i tilstrekkelige mengder av dyre- eller menneskekroppen, så de må hentes fra mat. Vitaminer kan deles inn i fettløselige (vitamin A, D, E og K) og vannløselige (vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin, folsyre og vitamin C). Fettløselige vitaminer Fettløselige vitaminer inkluderer vitaminene A, D, E og K. Fordi de er fettløselige, kan disse stoffene hope seg opp i kroppen, ofte avsatt i fettceller eller leveren. Kosttilskudd Et kosttilskudd er en konsentrert kilde til vitaminer, mineraler eller andre stoffer med ernæringsmessige eller fysiologiske effekter, solgt i små doser.

Underernæring er en tilstand der mangel på næringsstoffer, som energi, protein, vitaminer eller mineraler, gir en merkbar negativ effekt på kroppen. Det kan også være utilstrekkelig inntak av vitaminer, mineraler og andre mikronæringsstoffer, noe som kan påvirke den generelle helsen og kan inkludere overvektige personer med dårlig kosthold. For eksempel kan langvarig inntak av store mengder vitamin D føre til kalsiumavleiringer i vev som lever og nyrer, som kan gi kvalme og oppkast.

Vi trenger vitamin A (retinol) for sunn hud og slimhinner, vårt immunforsvar, øyne og syn. Sammenlignet med de gamle retinolekvivalentene (RE) (1µg RE = 1µg retinol, 6µg betakaroten eller 12µg alfa-karoten eller betakaroten), er RAE mer indikativ på kroppens respons på karotenoidabsorpsjon og omdannelse til vitamin A. cryptoxanthin ).

En Cochrane-gjennomgang så på tilskudd av betakaroten, vitamin C og vitamin E, uavhengig og i kombinasjon, hos mennesker for å undersøke forskjeller i risikoen for å utvikle grå stær, utvinning av grå stær, progresjon av grå stær og senking av synsskarphet. Disse studiene fant ikke bevis på noen beskyttende effekt gitt av betakarotentilskudd for å forhindre og bremse utviklingen av aldersrelatert grå stær. På kort sikt fant forskere ved Harvard Medical School ingen forskjell i risikoen for kognitiv nedgang mellom de to gruppene menn, men på lang sikt ble det klart at betakarotentilskudd gjorde en betydelig forskjell.

Legg igjen en kommentar